Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Απόψε η "υπερπανσέληνος"

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Photo for this article
Απόψε το βράδυ, φεγγάρι και γη θα πλησιάσουν. Μια ξεχωριστή πανσέληνος, θα απέχει από τη γη στην ελάχιστη απόσταση, που είναι 356.575 χιλιόμετρα.

Ένα φαινόμενο που έχει να παρατηρηθεί εδώ και 18 χρόνια, η «υπερπανσέληνος» οφείλεται στο γεγονός ότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, αλλά μια έλλειψη. Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου (ώρα η Ελλάδας) το φεγγάρι θα βρεθεί στο λεγόμενο περίγειο.
Αυτό είναι περίπου 50.000 χιλιόμετρα πιο κοντά από ό,τι στο λεγόμενο απόγειο, δηλαδή την μέγιστη απόσταση από το κέντρο της τροχιάς.

Σε μια σπάνια σύμπτωση, το φεγγάρι θα περάσει επίσημα στη φάση της πανσέληνου μόλις 50 λεπτά πριν φτάσει στο περίγειο, δημιουργώντας έτσι μια «υπερπανσέληνο».

Σύμφωνα με τη NASA, η πανσέληνος αυτή θα είναι έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή από ό,τι οι πανσέληνοι στο απόγειο.

«Η τελευταία πανσέληνος που ήταν τόσο μεγάλη και τόσο κοντά στη Γη ήταν το Μάρτιο του 1993» δήλωσε ο Τζεφ Τσέστερ του Ναυτικού Παρατηρητήριου των ΗΠΑ. «Θα έλεγα ότι αξίζει μια ματιά» πρόσθεσε.

Ωστόσο η αύξηση του φαινόμενου μεγέθους και της λαμπρότητας είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τον απλό παρατηρητή: «Δεν υπάρχει κανένας χάρακας στον ουρανό για να μετράει τη διάμετρο της Σελήνης. Όταν αιωρείται τόσο ψηλά, χωρίς σημεία αναφοράς που δίνουν αίσθηση της κλίμακας, η πανσέληνος μπορεί να νοιάζει με οποιαδήποτε άλλη» επισημαίνει η NASA.



πηγή

Share
Loading