Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, πέρα από τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει το κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα των 300 μεταναστών απεργών πείνας, που διασχίζει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης: Χθες, δεκάδες καλλιτέχνες έδωσαν το παρών στη συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μεταναστών, ενώ μετά τις χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις δεκάδες υπογραφές συγγραφέων από όλον τον κόσμο, σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, η Μάρτα Χάρνερκερ και ο Νόαμ Τσόμσκι, με κοινή δήλωσή τους τονίζουν ότι “η στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλει τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών και την παύση των ποινικών και γραφειοκρατικών διώξεών τους”. Να σημειώσουμε πως μεταξύ των καλλιτεχνών που βρέθηκαν χθες στο κτήριο της Πατησίων ήταν και ο ηθοποιός Στ. Μάινας, ο οποίος έκανε δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας.

Με τους μετανάστες να κλείνουν σήμερα την 23η ημέρα της σκληρής απεργίας πείνας, μόνο με νερό και μια κουταλιά ζάχαρη, ο κίνδυνος από ώρα σε ώρα να εκδηλωθούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους είναι ορατός, παρά τη συνεχή παρακολούθηση που έχουν από την ομάδα εθελοντών γιατρών. Οι προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για “λοιμογόνο βόμβα” συνάντησαν την οργή των καλλιτεχνών, που τον κατηγόρησαν για ρατσισμό, αλλά και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με τον πρόεδρό της Δημήτρη Βαρνάβα να τονίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών. Η συνέλευση των απεργών πείνας της Αθήνας καλεί τους αλληλέγγυους να συγκεντρωθούν την Παρασκευή στις 5μ.μ. στο Μουσείο και να κατευθυνθούν με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων καλεί σε διήμερες δράσεις σήμερα και αύριο.

Συζητείται να τεθούν σε “υπό ανοχή” καθεστώς

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση και διέξοδο γιγαντώνεται. Εντός των ημερών, ίσως ακόμη και σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Πέρα από την παρουσίαση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, επίκεντρο της συνάντησης θα είναι ο αγώνας των 300 μεταναστών. Σύμφωνα άλλωστε με νομικούς, οι μετανάστες απεργοί πείνας, με δεδομένη και τη μεγάλη επιβάρυνση της υγείας τους, μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και να υπαχθούν σε “υπό ανοχή” καθεστώς, που αποτελεί μια μορφή ειδικής άδειας παραμονής. Σήμερα δε αναμένεται να διεξαχθεί νέα διυπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό.

Καλλιτέχνες στο πλευρό των μεταναστών

Στο κτήριο της Υπατίας, δίπλα στους φανερά πια εξουθενωμένους απεργούς πείνας, βρέθηκαν χθες άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, μιλώντας όχι μόνο για το ανθρωπιστικό, αλλά και για το πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύει ο αγώνας των 300. Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν οι δηλώσεις Λοβέρδου και η στάση της κυβέρνησης, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, πρωτίστως τα κανάλια και τα δελτία των 8, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες. Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη εκπρόσωπος των απεργών πείνας, που κάλεσε τον υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του.

“Βρισκόμαστε δίπλα στους μετανάστες απεργούς πείνας για να βρεθεί λύση επειγόντως" σημείωσε η ηθοποιός Κάτια Γέρου, ενώ η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου ανέφερε: “Είμαστε εδώ, γυρίζοντας αποφασιστικά την πλάτη στα δελτία των 8 και σε όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να συκοφαντήσουν αγώνες. Είμαστε εδώ, γιατί το δίκιο και η αγάπη δεν χρειάζονται καθοδήγηση και υποκινητές”. Από τη μεριά του, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε “ακραίες και ρατσιστικές” τις δηλώσεις Λοβέρδου και δήλωσε πως “η αξιοπρέπεια των απεργών πείνας μας βοηθά να ξανασκεφτούμε τι είναι ο ρατσισμός και πώς ο φόβος μπορεί να μας οδηγήσει στον φασισμό”. “Προσπαθούμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Είμαι ολόψυχα δίπλα σε αυτούς που διεκδικούν τη ζωή τους” είπε η ηθοποιός Νένα Μεντή.

Ο μουσικός Βασίλης Βασιλάτος μίλησε για την εκμετάλλευση και την έλλειψη δικαιωμάτων που βιώνουν οι μετανάστες, ενώ ο ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός ανέδειξε τις πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος: “Είναι αδιανόητο, τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά, που πλούτισαν τις κατασκευαστικές εταιρείες και διαφόρους επιτήδειους, που δουλεύουν στις πιο σκληρές συνθήκες στους αγρούς, να τους αντιμετωπίζουμε σαν στυμμένες λεμονόκουπες”. Τους νεκρούς μετανάστες στα εργοτάξια την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θύμισε ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης, υπογράμμισε ότι “οι μετανάστες δεν χρησιμοποιούνται από τους αριστερούς, αλλά από τη δεξιά και την ακροδεξιά, που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν νέο εσωτερικό εχθρό”, ενώ χαρακτήρισε βόμβα μόλυνσης τα τηλεοπτικά κανάλια. Στον Λοβέρδο αναφέρθηκε και ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας, κρούοντας με τη σειρά του κώδωνα κινδύνου για αναδυόμενο φασισμό. Στην παρέμβασή του, ο Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης, δήλωσε ότι εκτός από τις κατασκευαστικές εταιρείες, που πλούτισαν από τους μετανάστες, “οι μετανάστες πλούτισαν και τον πολιτισμό μας”. “Είμαστε όλοι μέσα στο πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε, θα συνεχίσουμε να εξευτελίζουμε και να εξοντώνουμε τους μετανάστες” σημείωσε η ηθοποιός Κάτια Σπερελάκη και ο ηθοποιός Τάσος Ράπτης έστειλε μήνυμα νίκης του αγώνα, χαρακτηρίζοντας την ελληνική τηλεόραση “απόγονο του Γκέμπελς”.

Γιατροί: Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία, αλλά οι μετανάστες

Ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας των μεταναστών έδωσε ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης από την Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Τόνισε ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς έχουν χάσει 10-12 κιλά, έχουν ατροφία στους μυς που συνοδεύεται με πόνο, αδυναμία στην ορθοστασία και λιποθυμικά επεισόδια. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν λοιμώξεις, ενώ επτά άτομα βγήκαν από την απεργία λόγω αμυγδαλίτιδας και ουρολοίμωξης και έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν. Ενημέρωσε δε ότι υπάρχει μετανάστης που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με καρδιολογικό πρόβλημα.

Με αφορμή τα λεγόμενα του Α. Λοβέρδου, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημ. Βαρνάβας σε γραπτή δήλωσή του μίλησε για στοχευμένη δήλωση “προκειμένου να διεγείρει φοβίες και κοινωνικά αντανακλαστικά”, επισημαίνοντας ότι “η εν λόγω δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα της γρίπης και σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν διευκρινήσεις ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε να απαντήσει και αποχώρησε”. Και συνέχισε: “Ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι οι απεργοί πείνας δεν έχουν λοιμώδη νοσήματα και επιπλέον βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση γιατρών που έχει ορίσει η ΟΕΝΓΕ, η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη της νοσηλείας τους, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των μεταναστών”.

Διεθνής συμπαράσταση

“Οι μετανάστες εργάτες έρχονται στις 'αναπτυγμένες' χώρες με την ελπίδα να επιβιώσουν ή και να αποφύγουν πολιτικές και κοινωνικές διώξεις, αλλά γίνονται θύματα άγριας εκμετάλλευσης, και στην εποχή μας είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις συνέπειες της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης” αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη στον αγώνα τους για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα. Τη δήλωση υπογράφουν οι: Étienne Balibar, Renate Bridenthal, Noam Chomsky, Marta Harnecker, David Laibman, Michael A Lebowitz, Peter McLaren, Michael Perelman, Immanuel Wallerstein.




http://www.avgi.gr/StartPageAction.action

Share
Loading