Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Κάρτα με μπόνους

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, θα έχουν όσοι εργοδότες και εργαζόμενοι κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας. Η κάρτα θα καταγράφει τις ώρες εργασίας με στόχο να καταπολεμηθεί η ανασφάλιστη εργασία. Ο κεντρικός έλεγχος και τα πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόσουν το νέο σύστημα.

Από 1η Ιουλίου, θα μπει στη ζωή μας η κάρτα εργασίας, στην οποία θα καταγράφεται η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων και επομένως οι ώρες που εργάζεται.
Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που στοχεύει στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, που έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας στη χώρα μας.
Ο αριθμός της κάρτας θα είναι ίδιος με αυτόν του ΑΜΚΑ. Η κάρτα εργασίας θα συνδέεται µε κεντρικό ηλεκτρονικό σύστηµα.
Με αυτόν τον τρόπο, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ θα διασυνθεθούν ηλεκτρονικά µέσω κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρµας του υπουργείου Εργασίας για να μπορούν να παρακολουθούν, πόσες ώρες δουλεύουν οι εργαζόμενοι και πόσες ώρες δηλώνονται πραγματικά.
Για όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν το σύστημα και είναι εντάξει ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, θα προβλέπεται έκπτωση 10% επί των εισφορών αυτών. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο όμως προβλέπει και ποινές για όσους δεν χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα.
Έτσι, αν διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται χρήση της κάρτας ή υπάρχει ανασφάλιστη εργασία προβλέπεται:
*Κατάργηση της έκπτωσης για τρεις μήνες
*Πρόστιμο 400 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο
*Πρόστιμο 400 ευρώ στον εργαζόμενο, που θα καταβάλλεται όμως από τον εργοδότη.
Τέλος, θεσμοθετείται ο συμβουλευτικός ρόλος του ΣΕΠΕ για την υπογραφή και τον έλεγχο των επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων.




πηγή

Share
Loading