Σε ψηφιακή πόλη θα μετατραπεί η συμπρωτεύουσα
Ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων στο εμπορικό κέντρο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσω των οποίων θα μπορεί ο πολίτης/επιχειρηματίας να συνδεθεί στο διαδίκτυο δωρεάν μέσω Η/Υ, κινητού τηλεφώνου και άλλων έξυπνων συσκευών προβλέπει πρόταση που εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της δράσης «ΕΥΦΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», η οποία στηρίχθηκε στη μελέτη «Σχεδιασμός - Ανάπτυξη Δράσεων Πιλοτικών Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας».
Το σχέδιο συζητήθηκε σε συνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρας Τζάκρη, με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Μαρκόπουλου.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνεται χρήση των διαδραστικών υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν για το σκοπό αυτό και θα παρέχονται μέσω του ιστότοπου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, ο χρήστης θα μπορεί να ενημερώνεται για τα αξιοθέατα/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα εστίασης, παροχής υπηρεσιών, εμπορίου, εφημερεύοντα φαρμακεία-νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κλπ. Ταυτόχρονα θα μπορεί να επιλέγει σχεδιασμό διαδρομής μεταξύ δύο σημείων συνδυάζοντας πληροφορίες για δρομολόγια ΜΜΜ, επιχειρήσεις ενοικίασης μεταφορικών μέσων, πιάτσες ταξί και ενημερωτικά μηνύματα μέσω κινητής τηλεφωνίας και ενημερωτικών πινακίδων για τις καιρικές συνθήκες και την κίνηση στους δρόμους.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρέχουν ενημέρωση για προσφορές και εκδηλώσεις προώθησης εμπορικών υπηρεσιών και προσφορών σε προϊόντα και υπηρεσίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι άνεργοι θα μπορούν να καταχωρήσουν την αγγελία επισυνάπτοντας το προφίλ της θέσης/ βιογραφικό μέσω του ιστότοπου του δήμου. Για νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΤΠΕ, θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν χρήσης, για εργασία, κατάλληλα διαμορφωμένων χώρων του δήμου.
Επειδή Ευφυής Πόλη δεν νοείται χωρίς ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα παρέχονται πληροφορίες για όλους τους δημοσίους οργανισμούς, το ωράριο λειτουργίας τους και τις υπηρεσίες που διεκπεραιώνουν με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όσες διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Για κάθε πρόβλημα που πρέπει να λυθεί - προωθηθεί από το δήμο θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής, παραπόνων, προβλημάτων και υποδείξεων.
Ο ιστότοπος του δήμου, θα δίνει τη δυνατότητα για μόνιμη ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας, και καναλιών κοινωνικής δικτύωσης για όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και - όπου είναι δυνατό - παροχή υπηρεσιών μέσω φωνητικής πύλης.
Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης υπογράμμισε τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας και δεσμεύτηκε για την περαιτέρω ωρίμανσή της, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για την ένταξη του σχετικού έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013». Όπως σημείωσε, η «ψηφιακή» πόλη αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Θα βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και του επισκέπτη, θα στηρίξει την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης σε κατεύθυνση καινοτόμο και βιώσιμη, αξιοποιώντας το πλούσιο δυναμικό της Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει πυρήνες καινοτομίας και τεχνολογίας.
πηγή