Mark Zuckeberg αποτελεί σήμερα έναν από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες του κόσμου καθώς είναι ο βασικότερος από τους συνιδρυτές του Facebook.
Γεννημένος στις 14 Μαΐου του 1984 στο Dobbs Ferry της Νέας Υόρκης, ο μόλις 26 ετών Zuckeberg έχει καταφέρει με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο σε όλους Facebook να φέρει μία επανάσταση στον τρόπο που οι άνθρωποι και κατ΄ επέκταση ακόμα και οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους διαδικτυακά. Ο ίδιος προέρχεται από μία οικογένεια με πολύ καλή οικονομική κατάσταση αλλά και ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο κάτι που ακολούθησε και ο ίδιος. Ο πατέρας του είναι οδοντίατρος και διατηρεί το ιατρείο του στο σπίτι της οικογένειας ενώ η μητέρα του Karen ήταν ψυχίατρος πριν εγκαταλείψει το επάγγελμά της για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών της οικογένειας.
Ο Mark Zuckeberg ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές και την τεχνολογία από πολύ μικρή ηλικία, καθώς μπορούσε τόσο να διευκολύνει την καθημερινότητα του αλλά και να περνάει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του. Ακόμα έφηβος κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων για το οδοντιατρείο του πατέρα του και μαζί με τους φίλους του έφτιαχνε ηλεκτρονικά παιχνίδια μόνο για να διασκεδάζουν.
Μεγαλώνοντας, σπούδασε στην Phillips Exeter Academy, ένα αποκλειστικό προπαρασκευαστικό σχολείο στο New Hampshire, όπου ανέδειξε το ταλέντο του στην ξιφασκία και ηγήθηκε μάλιστα της σχολικής ομάδας. Παρά τα νέα του ενδιαφέροντα, ο Zuckeberg παρέμενε πάντα γοητευμένος από τον κόσμο των υπολογιστών και συνέχισε να εργάζεται επάνω στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων. Η ιδιαίτερη αυτή κλίση του τον έκανε γνωστό για τη δημιουργία πολύ καλών εφαρμογών και μερικές εταιρείες είχαν εκφράση το ενδιαφέρον τους να προσλάβουν τον τότε έφηβο άσσο στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ύστερα από την αποφοίτησή του από το Exeter, ο Zuckeberg κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές του στο θρυλικό Harvard το φθινόπωρο του 2002. Εκεί κάποιοι συμφοιτητές του τον πλησίασαν ώστε να εργαστεί πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης που θα λεγόταν Harvard Connection. Εκείνο που είχαν στο μυαλό τους οι φοιτητές της εστίας που του το πρότειναν ήταν αν δημιουργήσουμε ένα κλειστό δίκτυο στο οποίο θα μπορούσαν να συναντώνται οι εκλεκτοί κατά εκείνους φοιτητές του Harvard. Δεν χρειάζεται πολύ όμως για ένα σπουδαίο μυαλό να εξελίξει μία απλή ιδέα σε ένα μεγαλοφυές σχέδιο. Όταν το μήλο έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα ήταν αρκετό για να τον οδηγήσει στο Νόμο της Βαρύτητας, έτσι και ο Zuckeberg αν και δέχτηκε αρχικά την πρόταση των συμφοιτητών του γρήγορα την απέρριψε.
Ο ίδιος φαντάστηκε ένα δικό του ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο που αρχικά θα απευθυνόταν σε φοιτητές και σιγά θα αναπτυσσόταν σε ένα τεράστιο προγραμματιστικό εγχείρημα με μοναδικές λειτουργικές ικανότητες, που σήμερα απαριθμεί εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι δημιουργοί του Harvard Connection κατηγόρησαν τον Zuckeberg ότι έκλεψε την ιδέα τους ενώ εκείνος αντέκρουσε τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικούς τύπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι δημιουργοί του Harvard Connection είχαν κινηθεί τότε νομικά εναντίον του Zuckeberg και παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε επιτευχθεί ένας διακανονισμός μεταξύ των δύο πλευρών, η νομική διαμάχη τους για το θέμα παραμένει σε εξέλιξη.
Ο Zuckeberg ίδρυσε μαζί με τον Dustin Moskovitz, τον Chris Hughes και τον Eduardo Saverin το TheFacebook, όπως ονομαζόταν αρχικά. Το site έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν το προφίλ τους, να ανεβάζουν φωτογραφίες τους και να επικοινωνούν με άλλους χρήστες. Η ομάδα των τεσσάρων νεαρών ξεκίνησε τη λειτουργία του όλου εγχειρήματος έξω από ένα δωμάτιο της εστίας του Harvard τον Ιούνιο του 2004. Μετά το δεύτερο έτος ο Zuckeberg εγκατέλειψε το Harvard για να αφοσιωθεί πλήρως στην ανάπτυξη του δικτύου και μετέφερε την εταιρεία του στο Palo Alto στην Καλιφόρνια. Μέχρι το τέλος του 2004, το Facebook είχε καταφέρει να αποκτήσει ένα εκατομμύριο χρήστες. Το 2005, η επιχείρηση του Zuckeberg πήρε τεράστια ώθηση από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Accel Partners. H Accel επένδυσε 12,7 εκατομμύρια δολάρια στο μόνο μεταπανεπιστημιακό δίκτυο και σύντομα το Facebook προσθέτωντας δίκτυα από λύκεια και διεθνή σχολεία πέτυχε να έχει πάνω από 5,5 εκατομμύρια χρήστες τον Δεκέμβριο του 2005. Ο δικτυακός αυτός τόπος προσέγγισε αμέσως το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών που ήθελαν να αγοράσουν μετοχές στο πιο διάσημο διαδικτυακό «χωνευτήρι». Ο Zuckeberg, ωστόσο μη θέλοντας να πουλήσει απέρριψε προσφορές εκατομμυρίων δολλαρίων από εταιρείες όπως η Yahoo και η MTV Networks.
Αντίθετα, προσηλώθηκε στην ανάπτυξη του site με νέες υπηρεσίες και περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες. Η εταιρεία, μάλιστα άνοιξε το site σε εξωτερικούς προγραμματιστές, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν τα παιχνίδια τους μέσω του Facebook κάνοντας σήμερα την ιστοσελίδα να έχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Zuckeberg είχε πάντα ως βασικό του στόχο την μεγιστοποίηση της ευχαρίστησης που θα μπορούσαν να έχουν οι χρήστες του. Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο ίσως αναρωτηθεί κανείς γιατί ένα τόσο ισχυρό δίκτυο δεν έχει μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες με συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες. Κανένας χρήστης της ιστοσελίδας δεν θα μπορούσε άμεσα να δηλώσει ενοχλημένος από διαφημιστικές καμπάνιες ακριβώς γιατί ο Zuckeberg επιμένει πρώτα να ευχαριστεί το κοινό του. Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην ενοχλούνται οι χρήστες. Φυσικά, η απώλεια από τα κέρδη μπορεί να είναι μεγάλη αλλά για εταιρείες με μέγεθος όπως το Facebook σίγουρα οι όροι του παιχνιδιού της διαφημιστικής αγοράς είναι υπέρ τους.
Φέτος, βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Social Network η οποία παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για το πως ξεκίνησε η μεγάλη υπόθεση του Facebook. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Jesse Eisenberg για τον χαρακτήρα του Mark Zuckeberg. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του 2003 The Accidental Billionaires του Ben Mezrich, ενώ η βιογραφία του νεαρού Mark Zuckeberg αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε κόμικ από την Bluewater Productions Inc.
Σήμερα, σύμφωνα και με το περιοδικό Forbes, ο Mark Zuckeberg φαίνεται να έχει μία περιουσία της τάξης των 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπερνώντας τα αντίστοιχα μεγάλα ονόματα του χώρου όπως τον ιδρυτή της Apple, Steve Jobs, ενώ διαμένει μόνιμα στο Palo Alto στην Καλιφόρνια μαζί με την κοπέλα του Priscilla Chan, φοιτήτρια της Ιατρικής.
πηγή