Επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Ερευνών στη Βρετανία συνεργάζονται με έναν ιστορικό τέχνης, σε μία προσπάθεια να αποκαλύψουν τα μυστικά του Οίκου των Τυδώρ. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανάλυση διαστημικών πετρωμάτων πλέον εφαρμόζεται και σε θραύσματα τάφων του 16ου αιώνα.Η τριετής έρευνα οργανώνεται από το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών του Λέστερ, τον ιστορικό τέχνης Φίλιπ Λίντλεϊ και ακαδημαϊκούς από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γέιλ. Τα θραύσματα των τάφων που ερευνώνται είχαν εκσκαφθεί το 1934, είχαν παραμείνει όμως για δεκαετίες σε αποθήκη και πρόσφατα ήρθαν στο φως.

Οι τάφοι στην εκκλησία της ενορίας του Φράμλιγχαμ βρίσκονται κοντά στην έδρα της οικογένειας των Χάουαρντς, των πάμπλουτων και ισχυρών Δουκών του Νόρφολκ. Αρχικά όμως βρίσκονταν 40 μίλια μακρύτερα στο παραδοσιακό σημείο ταφής των Χάουαρντς, μέχρι τη διάλυσή τους από τον Ερρίκο Η' της Αγγλίας το 1539. Μετακινήθηκαν και συναρμολογήθηκαν ξανά γύρω στο 1540, ωστόσο είχαν ελαττώματα επειδή χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά υλικά.

Τα θραύσματα που ανακαλύφθηκαν τώρα ανήκουν στους αυθεντικούς τάφους. Τράβηξαν την προσοχή των επιστημόνων όχι μόνο για την εξαίσια δουλειά των Γάλλων γλυπτών αλλά και για τα στοιχεία που μπορεί να αποκαλύπτουν σχετικά την πτώση της ισχυρής δυναστείας.
Ο Λίντλεϊ ήθελε να αποσυναρμολογήσει τους τάφους -κάτι που δεν ήταν δυνατό, γι’ αυτό και απευθύνθηκε στο Κέντρο Διαστημικών Ερευνών. Οι επιστήμονες πρότειναν να σαρώσουν τους τάφους για να τους αποσυναρμολογήσουν και να τους επανασυναρμολογήσουν ψηφιακά, όπως ήθελαν αρχικά οι Χάουαρντ. «Είναι σαν να φτιάχνεις ένα παζλ στην οθόνη σου με όλα τα κομμάτια ανακατεμένα», περιγράφει ο Λίντλεϊ στη Guardian.

Οι δύο κύριοι τάφοι προορίζονταν για τον τρίτο Δούκα και το γαμπρό του Ερρίκο Φίτζροϊ, Δούκα του Ρίτσμοντ και νόθο γιο του βασιλιά που πέθανε το 1536. Ο Φίτζροϊ ήταν στενός φίλος με τον σύζυγο της αδερφής του, Ερλ του Σάρεϊ που έφερε το σονέτο στην Αγγλία μαζί με τον Τόμας Γουάιατ. Ο βασιλιάς όμως εκτέλεσε το Σάρεϊ για προδοσία λίγο πριν το θάνατό του το 1547.
Τον τάφο του Σάρεϊ έτυχε να ερευνά η Δρ. Λίζα Φορντ, καθηγήτρια του Γέιλ, οπότε ξεκίνησε και αυτή να συνεργάζεται με το Λίντλεϊ. Το ίδιο και ο ιστορικός Στίβεν Γκαν από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ειδικός στην ιστορία των Τυδώρ.

Ο Γκαν θεωρεί ότι οι τάφοι αυτοί θα απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα όπως: «Μεταφέρθηκαν οι τάφοι στο Φράμλιγχαμ επειδή ήδη είχαν καταστραφεί ή είχαν ένα έτοιμο σύστημα συναρμολόγησης τάφων, τύπου ΙΚΕΑ, όταν το Θέτφορντ διαλύθηκε;».
Η έρευνα λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση ύψους 497.000 λιρών με την προοπτική τα νέα ευρήματα να διδάσκονται μελλοντικά στα σχολεία, εφόσον αλλάξουν την ιστορία του οίκου των Τυδώρ. Για το λόγο αυτό η έρευνα ελέγχεται από έναν επιτηρητή, ο οποίος θα «διασφαλίζει ότι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το δημόσιο χρήμα εξυπηρετεί το δημόσιο καλό».