Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την επανάσταση της νανοτεχνολογίας για να δημιουργήσουν νέα, «έξυπνα» υφάσματαρούχα που θα μπορούν, για παράδειγμα, να...
αυτοκαθαρίζονται από τους λεκέδες χάρη στα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου ή να είναι αρκετά αγώγιμα ώστε να «συνεργάζονται» με αισθητήρες μέτρησης των σφυγμών, της πίεσης κ.ά.
Σκόνταφταν όμως σε ένα βασικό πρόβλημα: τα περίτεχνα- και πανάκριβα- σχέδιά τους δεν άντεχαν ούτε ένα λεπτό στο πλυντήριο, αφού τα «σπέσιαλ» νανοσωματίδια δεν έμεναν στιγμή πάνω στο νήμα του ρούχου, αλλά ξεπλένονταν με το νερό και το απορρυπαντικό!
Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του «Νew Scientist», μια επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας βρήκε επιτέλους τον τρόπο να δημιουργήσει νήματα συνυφασμένα με «πολυλειτουργικά» νανοσωματίδια, τα οποία είναι ανθεκτικά στις πλύσεις.
Η τακτική που ακολούθησαν ήταν η ίδια που χρησιμοποιείται στα σκοινιά ορειβασίας: δηλαδή η πολύ πυκνή πλέξη, που δημιουργεί ένα ανθεκτικό δίκτυο (οι ίδιοι οι επιστήμονες το αποκαλούν «δάσος») νανοσωλήνων, ικανό να συγκρατήσει τα πολύτιμα χημικά.
Χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά λεπτή μέθοδο κοπής και ύφανσης, οι αμερικανοί ειδικοί δημιούργησαν ένα εξαιρετικά λεπτό νήμα (μόλις 50 νανόμετρα πάχος) στο οποίο τα πολυλειτουργικά μόρια παραμένουν εγκλωβισμένα χάρη στις λεγόμενες δυνάμεις βαν ντερ Βάαλςένα είδος ηλεκτροχημικής συνεκτικής «κόλλας», που κρατά ενωμένα μεταξύ τους διαφορετικά μόρια σε μια ένωση.
Στη συνέχεια, το νήμα αυτό μπορεί να υφανθεί μαζί με βαμβάκι, μαλλί ή κάποιο άλλο συμβατικό ύφασμα για να κατασκευαστούν τα «έξυπνα» ρούχα, αλλά και για άλλες εφαρμογές- όπως παραδείγματος χάριν για χρήση σε νέου τύπου υπεραγώγιμες μπαταρίες ή ως αντι-ραντάρ επικάλυψη στα νέου τύπου stealth αεροσκάφη της αμερικανικής αεροπορίας.
Οι πιθανές στρατιωτικές χρήσεις αλλά και η μεγάλη εμπορική αξία της ανακάλυψης δικαιολογούν τη μυστικοπάθεια των τεξανών επιστημόνων όσον αφορά τις λεπτομέρειες της νέας hi-tech υφαντουργικής μεθόδου: το μόνο βέβαιο είναι ότι το τελικό πείραμα ολοκληρώθηκε σε ένα πλυντήριο μάρκας Μaytag, όπου το νέο σούπερ ύφασμα άντεξε σε πλύση μιας ώρας στους 40 βαθμούς, αλλά και σε τρίωρο μούλιασμα στους 80 βαθμούς Κελσίου!
πηγή