Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Πένες με χταποδάκι και σάλτσα λιαστής ντομάτας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

ΥΛΙΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υλικά συνταγής
για το χταπόδι
1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)
1 κρεμμύδι ολόκληρο
⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. αλάτι
6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
για τη μακαρονάδα
1 πακέτο πένες
6 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 ντομάτες φρέσκιες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ζάρια
⅓ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ φλιτζ. λευκό κρασί
⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
⅓ κ.γ. μπαχάρι
αλάτι
μαύρο πιπέρι

**********

Διαδικασία συνταγής
Πλένουμε το χταπόδι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό, ολόκληρο το κρεμμύδι, τη δάφνη, το λάδι και το πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το χταπόδι. Φροντίζουμε το νερό να καλύπτει ίσα-ίσα το χταπόδι.
Χαμηλώνουμε στο μέτριο τη θερμοκρασία και βράζουμε για 45 λεπτά περίπου.
Σουρώνουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια.
Βράζουμε τις πένες αλ ντέντε και κρατάμε λίγο από το νερό που τις βράσαμε.
Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κομματάκια του χταποδιού και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις φρέσκιες ντομάτες, τις λιαστές, 1 φλιτζάνι από το ζωμό του χταποδιού, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό απο το χταπόδι, αν χρειαστεί.
Προσθέτουμε στη σάλτσα τις πέννες και 3-4 κουταλιές νερό από αυτό που τις βράσαμε.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και αν δεν είναι περίοδος νηστίας σερβίρουμε με τυρί της αρεσκείας μας (φέτα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα).


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading