Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Γνωρίστε τη διατροφική αξία του πράσου

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ανήκει στα χειμερινά λαχανικά και καταναλώνεται κυρίως σε μαγειρευτά φαγητά, σούπες και πίτες. Ο λόγος για το πράσο, που «συγγενεύει» με το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιέχει πλήθος πολύτιμων συστατικών.
Ειδικότερα, το πράσο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και παράλληλα σχετίζεται με την υγεία των οστών. Από την άλλη, διαθέτει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου, ενώ υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, που ασκούν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου.
Ακόμη, το πράσο περιέχει ινουλίνη, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα. Τέλος, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών συνδέουν την κατανάλωση πράσου και των λαχανικών της ίδιας «οικογένειας» με βελτίωση γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και η συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading