Τον αναλυτικό απολογισμό της διαχείρισης αποβλήτων για το 2012 δημοσιοποίησε ο Δήμος Αθηναίων και παρουσίασε τη στρατηγική του που βασίζεται στην εκτροπή αξιοποιήσιμων υλικών από τον ΧΥΤΑ και στην αύξηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου το 2012 συλλέχθηκαν από την πόλη της Αθήνας 256.534,01 τόνοι σύμμεικτων αποβλήτων από 14.000 κάδους χωρητικότητας 1.100 λίτρων, καθώς και από 130 press containers, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Η συλλογή πραγματοποιείται από 150 απορριμματοφόρα με την εξυπηρέτηση αντίστοιχου αριθμού προγραμμάτων αποκομιδής.
Το 2012 οι ποσότητες αυτές οδηγήθηκαν κατά 39% στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), ενώ το άλλο 61% στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Άνω Λιόσια.
Από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, ανά 1.000 τόνους αποβλήτων, παράγονται 450 τόνοι στερεό καύσιμο (RDF), 120 τόνοι οργανικό λίπασμα (κόμποστ), 900 κιλά μετάλλων, όπως αλουμίνιο και σίδηρος καθώς και 250 τόνοι υπόλειμμα.
—Ανακύκλωση
Ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να προωθήσει την ανακύκλωση ώστε να αποφύγει τη δαπανηρή και περιβαλλοντικά επιβαρυντική χρήση του ΧΥΤΑ Φυλής.
—Συνεργασία με εγκεκριμένους φορείς ανακύκλωσης
Σε συνεργασία με όλους τους εγκεκριμένου φορείς ανακύκλωσης ο Δήμος Αθηναίων ανακυκλώνει συσκευασίες και γυαλί (45,5 χιλ. τόνοι και 131 τόνοι αντίστοιχα σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ), απόβλητα ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού (123 τόνοι με «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.»), χρησιμοποιημένα φωτιστικά και λαμπτήρες από δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους (6,7 τόνοι με «Φωτοκύκλωση Α.Ε.»), παλιά αυτοκίνητα (905 με ΟΤΚΖ «ΕΔΟΕ»), απόβλητα έλαια από τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού του (600 κιλά με «ΕΛΤΕΠΕ Α.Ε.»), μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων (35 τόνοι με Eco Elastica), μπαταρίες οχημάτων (4,56 τόνους με ΣΥΔΕΣΥΣ), φορητές μπαταρίες (40 τόνοι με ΑΦΗΣ).
—Δράσεις του Δήμου για την ανακύκλωση
Επιπλέον ο ίδιος ο Δήμος έχει τοποθετήσει κάδους για ανακύκλωση χαρτιού σε διάφορα σημεία (δημοτικά κτήρια και σχολεία) συλλέγοντας 570 τόνους το 2012.
Επίσης, ο Δήμος έχει ανακυκλώσει 1050 τόνους σκραπ, 5,75 τόνους πλαστικών, ενώ προωθεί την ανακύκλωση βιοαποβλήτων με το πρόγραμμα BioWaste και την οικιακή κομποστοποίηση στα σχολεία, την ανακύκλωση παλετών και μελανοδοχείων από εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα και φαξ.
—Το κόστος του ΧΥΤΑ και προβλήματα
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Δήμου Αθηναίων “η υπέρογκη δαπάνη των 11.544.030,45 € που ξοδεύτηκε από τα ταμεία του Δήμου ως τέλος πύλης για το ΧΥΤΑ για το έτος 2012 είναι απόλυτα αναγκαίο να μειωθεί δραστικά τα επόμενα έτη. Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί μέσω της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης/ κομποστοποίησης. Βασικός παράγοντας επιτυχίας της ανακύκλωσης είναι η διαλογή στην πηγή, που διασφαλίζει χαμηλότερα κόστη επεξεργασίας και καθαρότερα ρεύματα αποβλήτων”.
Σε αυτή την προσπάθεια ως σημαντικότερα προβλήματα κατανομάζονται η έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους μερίδας των δημοτών που απορρίπτει οργανικά απορρίμματα στους κάδους ανακύκλωσης σε ποσοστό 30-40%, αλλά και η ρίψη ανακυκλώσιμων υλικών στους κάδους συμμείκτων σε ποσοστό 10%.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η κλοπή του περιεχομένου των κάδων και του χώρου πέριξ των κάδων από οργανωμένες ομάδες που μεταφέρουν τα υλικά αυτά με καροτσάκια του σούπερ-μάρκετ ή τρίκυκλα και τα πωλούν χωρίς παραστατικά σε σκραπατζίδικα ή εμπόρους ανακυκλώσιμων υλικών σε τιμές εξευτελιστικές σε σχέση με αυτές του νόμιμου εμπορίου.
—Σχέδια για το μέλλον
Μεταξύ άλλων ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει τη θεσμοθέτηση του «Πράσινου Σημείου», ενός χώρου δηλαδή, όπου συλλέγονται και αποθηκεύονται αξιοποιήσιμα υλικά, τόσο από δημότες, όσο και από τον ίδιο το Δήμο.
Ενδεικτικά, ένα Πράσινο Σημείο (Green Point, Recycling Center, Drop-off Point), μπορεί να αποτελέσει χώρο συλλογής σε χωριστά κοντέινερ υλικών όπως ξύλο, μέταλλο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό, ΑΕΚΚ, ΑΗΗΕ, ελαστικά, ρούχα, καθώς και επικίνδυνα υλικά. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η εκτροπή των υλικών αυτών από το ΧΥΤΑ, αντιμετωπίζεται η αμηχανία του δημότη για το πώς μπορεί να διαχειριστεί υλικά που δεν μπαίνουν σε κάδο, τα επικίνδυνα υλικά οδηγούνται προς περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση και ο Δήμος αυξάνει τα έσοδά του από την πώληση των προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών.
Επίσης δρομολογείται η ανακύκλωση και αξιοποίηση των υλικών κατεδάφισης, η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω.
Μπορείτε να διαβάσετε τον απολογισμό Δήμος Αθηναίων – Απολογισμός διαχείρισης Αποβλήτων 2012.
Το είδαμε: εδώ