Οδηγίες προς… μητέρες φοιτητών για τις πιο οικονομικές λύσεις
Το παιδί σας πέρασε σε μια σχολή σε άλλη πόλη ή αποφάσισε να σπουδάζει σε άλλη χώρα και εσείς πρέπει να το βοηθήσετε να εξοπλίσει το καινούργιο του νοικοκυριό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ως φοιτητής ούτε θα ασχολείται πολύ με τις τυπικές «ασχολίες του σπιτιού», ούτε θα μείνει για πολλά χρόνια. Θα πρέπει, λοιπόν, να το εξοπλίσετε πρακτικά και οικονομικά.
Ας ξεκινήσουμε από την κουζίνα, ένα δωμάτιο που κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιεί ελάχιστα το παιδί σας (αν έχετε κόρη, θα το χρησιμοποιεί λίγο παραπάνω). Ακόμα κι αν τρώει στη φοιτητική λέσχη ή αν παραγγέλνει (πράγμα που είναι ασύμφορο), σίγουρα θα πρέπει να έχει κάποιες βασικές ηλεκτρικές συσκευές. Ένα μικρό ψυγείο, ένα ηλεκτρικό φουρνάκι και ένας φούρνος μικροκυμάτων είναι απαραίτητα.
Το πλυντήριο είναι κάτι που δε χρειάζεται να το αγοράσετε, αφού μπορεί να τα συγκεντρώνει και να τα πλένει όταν θα σας επισκέπτεται (αν είναι κοντά) ή να σας τα στέλνει (αν είναι πιο μακριά), ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν δημόσιοι χώροι με κοινόχρηστα πλυντήρια, που είναι πολύ συμφέρουσα λύση.
Μπορείτε να εξοικονομήσετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αγοράζοντας τις συσκευές αυτές από δεύτερο χέρι. Πολλοί είναι εκείνοι που σπουδάζουν σε ξένη πόλη, οι οποίοι πριν αφήσουν το διαμέρισμα των φοιτητικών τους χρόνων, πουλούν τον οικιακό εξοπλισμό σε πρωτοετείς που στήνουν το δικό τους σπιτικό. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν τέτοιες αγγελίες στις σελίδες των εφημερίδων, στις στάσεις των λεωφορείων και στους πίνακες ανακοινώσεων των πανεπιστημιακών σχολών.
Μπορεί το πλυντήριο να απουσιάζει από αρκετά φοιτητικά σπίτια, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με την τηλεόραση και το στερεοφωνικό συγκρότημα, που για τους φοιτητές αποτελούν είδη… πρώτης ανάγκης! Αν είχε στο δωμάτιό του ήδη αυτές τις συσκευές, μπορείτε να τις μεταφέρετε, εναλλακτικά οι πιο οικονομικές τηλεοράσεις είναι των 14-17 ιντσών, μέγεθος ικανοποιητικό για ένα φοιτητικό σπίτι.
Την ανάγκη του για μουσική ή ταινία την καλύπτει ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής ή το λάπτοπ, που αποκλείεται να μην έχει. Το σίγουρο είναι ότι την διασκέδασή του δε θα τη διαπραγματευτεί, οπότε ένας άνετος καναπές- κρεβάτι θα συμπληρώσει ιδανικά το δωμάτιό του κι εσείς θα έχετε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!
Τέλος, αν η πολυκατοικία δε διαθέτει κεντρική θέρμανση, φαινόμενο συνηθισμένο στις παλιές οικοδομές όλων των πόλεων, οι φοιτητές πρέπει να μεριμνήσουν για την αγορά κάποιων θερμαντικών σωμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα αερόθερμα είναι πολύ οικονομικά και αρκούν για μικρούς χώρους. Όσο για το καλοκαίρι, ένας ανεμιστήρας θα τον δροσίσει. Αν έχετε το χρηματικό περιθώριο, αγοράστε ένα οικονομικό κλιματιστικό για να εξασφαλίστε ότι ούτε θα κρυώσει ούτε θα ζεσταθεί.
Όσο για τα κουζινικά, τα σερβίτσια κτλ., μπορεί να δανειστεί κάποια από το σπίτι, άλλωστε δε θα χρειαστεί και πολλά.
tefteri