Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Βιταμίνη Κ2: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λειτουργία της

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξη της βιταμίνης Κ2. Κι όμως αυτό το ισχυρό θρεπτικό συστατικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας.
Η βιταμίνη Κ ανακαλύφθηκε το 1929 ως απαραίτητη θρεπτική ουσία για την πήξη του αίματος.
Η αρχική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε σε γερμανικό επιστημονικό περιοδικό με την ονομασία Koaglulationsvitamin, απ' όπου προέρχεται και το αρχικό της Κ.
Διαπιστώθηκε ότι κάποιες μη βιομηχανκές δίαιτες ήταν υψηλές σε μια μη αναγνωρισμένη θρεπτική ουσία, η οποία φάνηκε να παρέχει προστασία από χρόνιες ασθένειες αλλά και από τη φθορά των δοντιών.
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές βιταμίνης Κ:
  • H βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη): Βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φυλλώδη λαχανικά και τα χόρτα.
  • Η βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη): Βρίσκεται σε τροφές ζωικής προέλευσης και ζυμωμένα τρόφιμα.
Η βιταμίνη κ2 μπορεί να χωριστεί περαιτέρω σε διάφορους υποτύπους, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι ΜΚ-4 και ΜΚ-7.

Πώς λειτουργεί;

Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί πρωτεΐνες που παίζουν βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό του ασβεστίου και στην υγεία της καρδιάς.
Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες της είναι η ρύθμιση της εναπόθεσης ασβεστίου. Με άλλα λόγια, προάγει την ασβεστοποίηση των οστών και εμποδίζει την ασβεστοποίηση των αιμοφόρων αγγείων και των νεφρών.
Μελέτες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 βελτιώνουν γενικότερα την υγεία των οστών και της καρδιάς, ενώ η βιταμίνη Κ1 δεν είχε τα ίδια σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να γίνουν εντελώς κατανοητές οι διαφορές μεταξύ των δύο βιταμινών.
Η συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες γύρω από την καρδιά είναι ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρδιακών παθήσεων.
Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει αυτή τη συσσώρευση ασβεστίου βοηθά στη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
bigstock 167569982

Η βιταμίνη Κ θεωρείται ότι βοηθά στο να αποτρέπει τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες. Σύμφωνα με μία μελέτη, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 ήταν 52% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ασβεστοποίηση στις αρτηρίες τους και είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις.
Ακόμα, φαίνεται πως η βιταμίνη Κ2 συμβάλλει στην οδοντική υγεία, αφού επηρεάζει τον μεταβολισμό των οστών.
Μία από τις κύριες ρυθμιστικές πρωτεΐνες στην οδοντική υγεία είναι η οστεοκαλσίνη, η ίδια πρωτεΐνη που είναι κρίσιμη και για τον μεταβολισμό των οστών και ενεργοποιείται από τη βιταμίνη Κ2.
Η οστεοκαλσίνη ενεργοποιεί έναν μηχανισμό που διεγείρει την ανάπτυξη νέας οδοντίνης, η οποία είναι ο ασβεστοποιημένος ιστός κάτω από το σμάλτο των δοντιών.
Συνοψίζοντας, η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα θρεπτικών ουσιών που χωρίζεται σε βιταμίνες Κ1 και Κ2.
Η βιταμίνη Κ1 εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και η βιταμίνη Κ2 ωφελεί στην υγεία των οστών και της καρδιάς. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τους ρόλους των υποτύπων της βιταμίνης Κ.
Μερικοί επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης K2 θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά από άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις. Άλλοι επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες προτού γίνουν οποιεσδήποτε συστάσεις.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού.
Για να διατηρήσετε μια καλή υγεία, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε επαρκείς ποσότητες βιταμινών K1 και K2 μέσω της διατροφής σας.

onmed.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading