Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Βιταμίνη Β12: Η σημασία της στη διατροφή

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

H βιταμίνη Β12 αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που συμμετέχει σε πλήθος σημαντικών βιολογικών διεργασιών.
Ο κυριότερος ρόλος της εντοπίζεται στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ εμπλέκεται και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων. Οι διαιτητικές πηγές της περιλαμβάνουν αποκλειστικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Για ποιο λόγο, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρίτη ηλικία; Βασικότερη αιτία είναι η μειωμένη απορρόφησή της από το γαστρεντερικό σωλήνα των ηλικιωμένων ατόμων. Επιπλέον, είναι πιθανό οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να καταναλώνουν λιγότερο συχνά πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12, εξαιτίας προβλημάτων μάσησης, αλλοίωσης της γεύσης ή του υψηλότερου κόστους αυτών. Έτσι, η πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας ή έλλειψης αυξάνεται στην τρίτη ηλικία.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ανάλογα με τη σοβαρότητά της, μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όρεξης, γαστρεντερικές διαταραχές, μούδιασμα των άκρων, μειωμένη συγκέντρωση ή ακόμη και μακροκυτταρική αναιμία και νευρολογικά προβλήματα. Έτσι, είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα μια πιθανή ανεπάρκεια και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωσή της.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading