Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ιχθυέλαια: 7 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τα ιχθυέλαια παράγονται από τη σάρκα λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί, η πέστροφα και η σαρδέλα.

Είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία.
Ειδικότερα, συμβάλλουν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, προστατεύουν την υγεία των οστών και προλαμβάνουν κάποιες μορφές καρκίνου.
Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν επίσης στο λιναρόσπορο, τα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια και σε τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες τα εκπληκτικά οφέλη που έχουν τα ιχθυέλαια για την υγεία.
Πηγή: Reader's digest

Προστατεύουν την καρδιά: Τα ιχθυέλαια συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (λιπιδίων στο αίμα) και βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σκλήρυνσης των αρτηριών επιβραδύνοντας τη δημιουργία πλάκας και θρόμβων στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η τακτική κατανάλωση τροφών με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μειώνουν τη χοληστερόλη: Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, τα λιπαρά ψάρια και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μία από τις πέντε καλύτερες τροφές για τη μείωση της χοληστερόλης. Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, που οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης. Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια, όπως σολομό ή ακόμα και τόνο σε κονσέρβα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Ωφελούν τα οστά: Σχετική μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι τα καλά λιπαρά που υπάρχουν στα ιχθυέλαια αυξάνουν την ποσότητα ασβεστίου που απορροφά το σώμα και μειώνουν τη ποσότητα ασβεστίου που αποβάλλεται από τα ούρα. Το ασβέστιο είναι ως γνωστόν απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Μειώνουν τους πόνους περιόδου: Μικρή μελέτη με τη συμμετοχή 41 νέων γυναικών, έδειξε ότι όσες λάμβαναν για τέσσερις μήνες συμπληρώματα ιχθυελαίων, ανέφεραν λιγότερους πόνους περιόδου συγκριτικά με όσες λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Άλλη μελέτη ερευνητών από τη Δανία, παρακολούθησε 78 γυναίκες με έντονους πόνους περιόδου. Οι συμμετέχουσες λάμβαναν καθημερινά πέντε κάψουλες είτε με ιχθυέλαια, είτε ιχθυέλαια με βιταμίνη Β12, είτε εικονικό φάρμακο. Μετά από τέσσερις μήνες, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα ιχθυελαίου με βιταμίνη Β12 είχαν λιγότερο επώδυνους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Ωφελούν την ψυχική υγεία: Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια είχαν θετική επίδραση στα άτομα με πρωτογενή κατάθλιψη. Μία μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με διπολική διαταραχή που έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, είχαν λιγότερες αλλαγές στη διάθεση από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη: Μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανακάλυψε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων αύξησαν τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ψηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Μειώνουν τα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Τα ιχθυέλαια βοηθούν στην αντιμετώπιση των πόνων στις αρθρώσεις. Μελέτες έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας αυτοάνοσης ασθένειας που προκαλεί επώδυνη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading