Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

5 Λόγοι για να πίνετε περισσότερο καφέ!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο αποτελεί ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα καθώς υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το αν ο καφές ωφελεί ή βλάπτει την υγεία.
Πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τον καφέ και τη καφεΐνη, αποδεικνύουν ότι η διεγερτική αυτή ουσία δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αντιθέτως έχει πολλά οφέλη. Μια κούπα καφέ το πρωί σου προσφέρει πολλά περισσότερα από την αναγκαία δόση ενέργειας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη του καφέ!

1. Απώλεια βάρους

kafes
Ο καφές αποτελεί την πρώτη πηγή αντιοξειδωτικών στη δυτική διατροφή. Στη πραγματικότητα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα φρούτα και το κόκκινο κρασί. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό μας, βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στη μείωση του σωματικού λίπους.
Επιπλέον, μία κούπα σκέτο καφέ φίλτρου, χωρίς ζάχαρη ή γάλα, περιέχει μόνο 2 θερμίδες

2. Υγεία

kafes
Μελέτες δείχνουν πως όσο περισσότερο καφέ πίνετε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου. Ανεξάρτητα από το αν πίνετε καφέ με ή χωρίς καφεΐνη. Η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και να μειώσει την εμφάνιση της Νόσου του Πάρκινσον.
Επιπλέον μειώνει την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από Αλτσχάιμερ και τη πιθανότητα να εμφανίσει πέτρα στη χολή. Τέλος, ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και του παχέος εντέρου αλλά και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Πνευματική εγρήγορση

Η διεγερτική δράση του καφέ βοηθά στην πνευματική εγρήγορση και στη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη προσοχή, τη διάθεση, τα αντανακλαστικά, αλλά και το χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.
Επιπλέον, ο καφές θεωρείται ευεργετικός για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Μελέτες συνδέουν τον καφέ με τη βελτίωση στη λήψη αποφάσεων και τη γρηγορότερη ανάκληση πληροφοριών.

4. Διάθεση και άγχος

kafes
Πολλές φορές η διάθεση μας συνδέεται με τη διατροφή και ορισμένα συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες και η καφεΐνη, σχετίζονται με τη διάθεσή μας. Η καφεΐνη δρα ως ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού μας συστήματος και η μέτρια κατανάλωση της φαίνεται να επηρεάζει θετικά την διάθεση και την αντίληψή μας.
Ο καφές λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά την υπνηλία και το στρες, τονώνοντας έτσι τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη αντίσταση κατά της κατάθλιψης.

5. Απόδοση και αντοχή


Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την αντοχή και τη βραχυπρόθεσμη απόδοση. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ πριν από μία προπόνηση ή μια απαιτητική δραστηριότητα αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες για καλύτερη απόδοση.
Επιπλέον, δύο κούπες καφέ μπορούν να μειώσουν τον μυικό πόνο, μετά από άσκηση, έως και 50%.

Συμπερασματικά, ο καφές αποτελεί ένα υγιεινό κομμάτι της διατροφής μας και μπορούμε να απολαμβάνουμε άφοβα μερικές κούπες καφέ την ημέρα. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει και αρνητικά αποτελέσματα.
Όσοι καταναλώνουν καφέ σε υπερβολικό βαθμό, ενδέχεται να υποφέρουν από παρενέργειες όπως, αϋπνίες, τρέμουλο, εκνευρισμό, συχνοουρία, καρδιακές αρρυθμίες και άλλα. Ακόμη, έγκυες γυναίκες και άνθρωποι που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα ύπνου ή κατάθλιψη πρέπει να προσέχουν όσον αφορά την κατανάλωση καφέ.
Τέλος, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης ανά ημέρα είναι 200mg με 300mg. Δηλαδή 2 με 3 κούπες καφέ την ημέρα. Ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες. Με κατανάλωση άνω των 300mg με 500mg αρχίζουν οι παρενέργειες και αυτό εξαρτάται από το πόσο καφέ έχει συνηθίσει κάποιος να πίνει.
ediva.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading