Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Γνωρίστε το λυκοπένιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το λυκοπένιο αποτελεί ένα αντιοξειδωτικό, που ανήκει στην «οικογένεια» των καροτενοειδών και προσδίδει κόκκινο χρώμα σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Η πλουσιότερη πηγή του είναι η τομάτα και ειδικότερα η μαγειρεμένη, καθώς η θερμική επεξεργασία βοηθά το λυκοπένιο να αποσπαστεί από το τρόφιμο, ενισχύοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Επιπλέον, καθώς πρόκειται για λιποδιαλυτό συστατικό, η κατανάλωσή του σε συνδυασμό με κάποια λιπαρή ουσία, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, διευκολύνει περαιτέρω την απορρόφησή του. Από την άλλη, υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο έχουν και το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, οι πιπεριές και το τροπικό φρούτο γκουάβα.
Βασική ιδιότητά του, στην οποία αποδίδονται πολλά από τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που ασκεί, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, καθώς ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading