Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Νερό με λεμόνι: Μύθοι & αλήθειες για τα οφέλη του στην υγεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Λέγεται ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που αξιοποίησαν τον συνδυασμό νερό + λεμόνι ως αντίδοτο σε κάθε λογής δηλητήριο. Από την εποχή τους μέχρι και σήμερα έχουν αποδοθεί σε αυτό το απλό «ποτό» δεκάδες διαφορετικές ιδιότητες ευεργετικές για την υγεία. Πόσες όμως αληθεύουν στην πραγματικότητα;
Παρακάτω θα δείτε τις διάφορες θεωρίες που έχουν έρθει κατά καιρούς στο προσκήνιο σχετικά με τα οφέλη του νερού σε συνδυασμό με το λεμόνι και φυσικά πόσες από αυτές ισχύουν.
Μύθοι
1. Το νερό με λεμόνι ενισχύει τον μεταβολισμό: Η επίδρασή του στο πλαίσιο μιας δίαιτας με στόχο το αδυνάτισμα είναι αμελητέα.
2. Το νερό με λεμόνι ενεργοποιεί το συκώτι ώστε να απομακρύνει τοξίνες από τον οργανισμό: Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία.
3. Το νερό με λεμόνι εξισορροπεί το pH του αίματος: Δεν είναι δυνατό να ρυθμιστεί pH του αίματος μόνο με τη βοήθεια διατροφικών παρεμβάσεων.
Αλήθειες
1. Το νερό με λεμόνι ενυδατώνει τον οργανισμό: Φυσικά, αφού το νερό είναι το βασικό μέσο ενυδάτωσης του ανθρώπινου οργανισμού.
2. Το νερό με λεμόνι ενισχύει τα επίπεδα βιταμίνης C: Ναι, η θετική επίδραση εξαρτάται όμως από την ποσότητα λεμονιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
3. Το νερό με λεμόνι είναι καλό υποκατάστατο του χυμού φρούτων: Οι χυμοί φρούτων, ακόμη και οι φυσικοί, περιέχουν σάκχαρα, οπότε το νερό με λεμόνι αποτελεί καλή εναλλακτική για όσους προσπαθούν να τα αποφύγουν (π.χ. λόγω διαβήτη) ή να τα μειώσουν (π.χ. επειδή προσπαθούν να χάσουν βάρος).
Οι καλύτερες ώρες να πιείτε νερό με λεμόνι
– Το πρωί, καθώς η ενυδάτωση είναι απαραίτητη αμέσως μόλις ξυπνάμε.
– Όταν νιώθουμε πείνα, καθώς συχνά η δίψα «μεταμφιέζεται» σε αίσθημα πείνας ή λιγούρα.
– Μετά τη γυμναστική, αφού η απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα πρέπει να διορθωθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading