Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Οι 5 τροφές που απαγορεύεται να φας πριν κοιμηθείς

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Για κάποιο λόγο, τα βραδινά σνακ την ώρα που παρακολουθούμε τηλεόραση είναι τόσο ταιριαστά όσο και τα ποπ κορν στο σινεμά. Είναι γνωστό πως η μεταβολική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού μειώνεται σημαντικά όσο περνάει η ημέρα –οπότε καταλαβαίνετε πως ό,τι φάτε το βράδυ θα δυσκολευτεί να φύγει από το σώμα σας- όμως υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θα κάνουν αυτή τη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη, αν θέλετε να χάσετε βάρος.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένες απολαύσεις που αν καταναλωθούν πριν τον ύπνο θα σας προκαλέσουν αϋπνίες και πρέπει να γνωρίζετε πως ο καλός ύπνος είναι το νούμερο 1 μυστικό για την απώλεια βάρους. Αν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε λοιπόν, την επόμενη ημέρα τα επίπεδα των ορμονών που συμβάλλουν στην καύση του λίπους σας θα είναι αρκετά μειωμένα –και κουρασμένα, όπως κι εσείς.
Δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως την αγαπημένη σας συνήθεια! Απλώς αποφύγετε τις παρακάτω τροφές και δείτε τα αποτελέσματα στο σώμα σας:
Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά  που μπορείτε να καταναλώσετε όταν έχετε λιγούρες, όμως την ίδια στιγμή είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να λιγουρευτείτε πριν τον ύπνο. Περιέχει καφεΐνη, θεοβρωμίνη (ένα άλλο διεγερτικό συστατικό) και ζάχαρη. Και ενώ τα δύο πρώτα συστατικά θα σας δημιουργήσουν υπερένταση με αποτέλεσμα να μην μπορέσετε να κοιμηθείτε, η ζάχαρη θα σαμποτάρει την προσπάθεια που κάνετε για να αδυνατίσετε. Παρόλο που το σύστημά σας θα χρησιμοποιήσει ένα μέρος της ζάχαρης για τις λειτουργίες του οργανισμού σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μεγαλύτερο μέρος της θα αποθηκευτεί στο σώμα σας ως λίπος.
Κατσικίσιο τυρί
Αν σκέφτεστε πως θέλετε να φάτε κάτι υγιεινό και αποφασίζετε για παράδειγμα να φάτε ένα κράκερ με κε λίγο κατσικίσιο τυρί, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά έχουν πράγματι τη δυνατότητα να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, αλλά όταν καταναλώνονται το βράδυ μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας. Αυτό συμβαίνει γιατί το κορεσμένο λίπος δεν αφήνει τη βαλβίδα που χωρίζει το κάτω άκρο του οισοφάχου και του στομαχιού  να χαλαρώσει. Και δεδομένου ότι το λίπος χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να χωνευτεί, ό,τι φάγατε θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο μέχρι να μεταβολιστεί, δημιουργώντας ενοχλήσεις στο στομάχι σας.

Καυτερές σάλτσες
Ακόμη κι αν τρώτε το πιο ελαφρύ φαγητό του κόσμου, μία καυτερή σάλτσα ως συνοδευτικό 1 ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καούρας και να διαταράξει τον ύπνο σας. Όπως και τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά έτσι και τα πικάντικα δεν επιτρέπουν στη βαλβίδα του οισοφάγου να χαλαρώσει με αποτέλεσμα τα οξέα που βρίσκονται στο στομάχι σας να ανεβαίνουν προς τα πάνω (πράγμα το οποίο γίνεται ακόμη πιο εύκολο όταν είστε ξαπλωμένες...)
Κόκκινο Κρασί
Αν και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο κάνει καλό στην υγεία, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όσο κι αν μας αρέσει το γεμάτο αντιοξειδωτικά κρασί, δεν παύει να είναι αλκοολούχο ποτό. Σίγουρα θα κοιμηθείτε πολύ πιο εύκολα (...) όμως θα δυσκολευτείτε να κάνετε έναν «βαθύ» ύπνο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η συμπεριφορά του γυναικείου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά από κρασί, παρουσιάζει ομοιότητες με την αντίδραση του οργανισμού σε ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ! (Αρκετά τρομακτικό...) Για κάθε ποτήρι αλκοόλ που πίνετε, καλό είναι να περιμένετε περίπου μία ώρα πριν πάτε στο κρεβάτι σας.
Γλυκά
Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στα μπισκότα και στα κέικ, όμως όταν θέλετε να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας –αγνοώντας τη διατροφή που ακολουθείτε- καλό είναι να το καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ. Η ζάχαρη λειτουργεί ως καύσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό και προσφέρει πράγματι ενέργεια, όμως όταν καταναλώνεται πριν τον βραδινό ύπνο, το πιθανότερο είναι πως θα βολευτεί στο σώμα σας και θα φύγει ξανά με πολύ περισσότερη προσπάθεια απ’ ό,τι χρειάζεται.
Φωτογραφίες: Shutterstock
bovary.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading