Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Φρούτα και λαχανικά εποχής: Οι τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα και την αποτοξίνωση!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Αν ετοιμάζεις τη λίστα για το σούπερ μάρκετ ή αν έχεις σκοπό να πας τις επόμενες μέρες στο μανάβικο της γειτονιάς σου, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου μου έδωσε μια λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που βοηθούν στο αδυνάτισμα και που θα βρεις αυτήν την εποχή στην αγορά. Παρακάτω θα δεις όλα όσα μας προτείνει, μας εξηγεί τις μαγικές τους ιδιότητες και μας δίνει κάποια extra tips που θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Ξέρεις, την προσπάθειά μας για απώλεια βάρους.
Πόσες θερμίδες έχουν και πως ακριβώς λειτουργούν στο σώμα μας; Ποια από αυτά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υπόσχονται ένα γρήγορο detox; Ποια βοηθούν στην αποβολή φουσκώματος και κατακράτησης υγρών; Αυτές και ακόμα περισσότερες πληροφορίες πρόκειται να βρεις στο σημερινό μας θέμα. Μην ξεχνάς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι και πιο φθηνά και πιο υγιεινά. Οπότε, πάρε χαρτί και στυλό, κάνε scroll down και σημείωσε όλες τις τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου...


Ακτινίδιο
Είναι γνωστό για τη βοήθεια που παρέχει στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και χάρη στις βιταμίνες Α και Ε θεωρείται πως έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Το αντιοξειδωτικό λουτεΐνη που περιέχει, θεωρείται πως βοηθάει στην όραση. Σου δίνει 60 θερμίδες ανά φρούτο και είναι μια πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση δίαιτας. Οι άφθονες φυτικές ίνες που περιέχει εξάλλου, βοηθούν σημαντικά στον κορεσμό. Είναι ευεργετικό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου συχνά παρατηρείται δυσκοιλιότητα.

Tip:
Μην πετά τη φλούδα, αλλά χρησιμοποίησέ τη μέσα σε smoothies. Περιέχει τριπλάσια αντιοξειδωτικά από το εσωτερικό του φρούτου
Μανταρίνι
Ίσως είναι το πιο εύκολο φρούτο (μαζί τη μπανάνα), εφόσον δε χρειάζεται πλύσιμο, καθαρίζεται πολύ εύκολα και μπορείς να το έχεις ανά πάσα στιγμή μαζί σου. Σου δίνει μόλις 30 θερμίδες το κάθε ένα και συνεπώς μπορείς να τρως άφθονα από αυτά. Τα μανταρίνια ανήκουν στα εσπεριδοειδή και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο. Μικρό αλλά θαυματουργό, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α. Αν σκέφτεσαι να κόψεις το κάπνισμα, το μανταρίνι θα είναι ο σύμμαχός σου, που θα αποσυνδέσει τη σκέψη σου από το τσιγάρο και θα αντικαταστήσει τη μηχανική κίνηση με αυτή του καθαρίσματός του.

Tip: Μπορείς να το στύψεις σαν το πορτοκάλι ή να το βυθίσεις σε κουβερτούρα φτιάχνοντας ένα υγιεινό γλύκισμα
Πράσο
Ο συνδυασμός χαμηλές θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες είναι αυτός που θα κερδίσει αν κάνεις δίαιτα. Ένα πράσο σου δίνει λιγότερες από 60 θερμίδες και χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα συνταγών. Θεωρείται πολύτιμο λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες Α, Ε, C και Κ. Φαίνεται πως βοηθάει στις καύσεις λόγω του σιδήρου που περιέχει, ενώ συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης και έχει αντικαρκινική δράση. Αν νιώθεις πρησμένη θα σε βοηθήσει, καθώς είναι διουρητικό.

Tip: Φτιάξε χυμό πράσου (στον αποχυμωτή ή βράστο και πολτοποίησέ το) και κάνε γαργάρες για να αντιμετωπίσεις τον βήχα
Καρότο
Το πιο συνηθισμένο σνακ της δίαιτας. Με μόλις 10 θερμίδες ανά μέτριο καρότο και πολύ ευχάριστη γεύση, τα καρότα βοηθούν σημαντικά σε περιόδους αδυνατίσματος. Η τραγανή υφή τους καλύπτει και την ανάγκη για τσιμπολόγημα-μασούλημα χωρίς τις περιττές θερμίδες. Το πιο σημαντικό συστατικό του είναι η προβιταμίνη Α. Τα καρότα προστατεύουν το δέρμα και βοηθούν στο μαύρισμά σου το καλοκαίρι, ενώ προφυλάσσουν και το αναπνευστικό σύστημα.

Tip: Φτιάξε μια καροτόσουπα σε περίπτωση διάρροιας και θα παρέχεις στον οργανισμό σου τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες.
Λαχανάκια βρυξελλών
Είναι από τα πιο αντικαρκινικά λαχανικά, διότι περιέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά. Έχουν πολλές φυτικές ίνες και σου δίνουν μόλις 8 θερμίδες το ένα! Μπορείς να τα καταναλώσεις λοιπόν, χωρίς φόβο στη δίαιτα και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Περιέχουν μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, Κ και C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προστατεύουν από την οστεοπόρωση και μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη.

Tip: Μούλιασέ τα σε γάλα πριν τα μαγειρέψεις, για να μην πικρίζουν. 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading