Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Χάρτης: Ποιοι πουλάνε και ποιοι αγοράζουν τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Ο πρώτος εξαγωγέας και οι κύριοι αγοραστές. Σε ποια θέση αγοραστών είναι η Ελλάδα (Pics - Γραφήματα)
Adtech Ad
Το παγκόσμιο εμπόριο όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια έφθασε στο υψηλότερο σημείο του από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
AdTech Ad
Ο όγκος των διεθνών μεταβιβάσεων μεγάλων όπλων αυξάνεται συνεχώς από το 2004 και σημείωσε άνοδο κατά 8,4% μεταξύ των περιόδων 2007-2011 και 2012-2016.
Στις ΗΠΑ, που ήταν ο βασικός εξαγωγέας όπλων για την πενταετία έως το 2016, αντιστοιχούν το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών όπλων παγκοσμίως, ανέφερε η έρευνα.
"Οι ΗΠΑ προμηθεύουν μεγάλα όπλα σε τουλάχιστον 100 χώρες σε όλο τον κόσμο – σημαντικά πολύ περισσότερα απ’ οποιοδήποτε άλλη χώρα", ανέφερε η Οντ Φλεράντ, διευθύντρια του Προγράμματος Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού του SIPRI. Τα περισσότερα όπλα είναι πολύ ακριβά και σημαντικά από στρατηγικής άποψης, πρόσθεσε.
 
Από όλα τα όπλα που εξήγαγαν οι ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια, το 47% κατέληξε στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία να αποτελούν τους τρεις βασικότερους αγοραστές.

Κατακόρυφη μείωση των εισαγωγών στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η έκθεση, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία οι μειώσεις είναι μεγάλες λόγω της οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας έχει υποχωρήσει στην 28η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων. Η μείωση την πενταετία 2012-2016 σε σχέση με την προηγούμενη, αγγίζει το 67%.
Η Ελλάδα εισάγει το 71% των οπλικών συστημάτων από την Γερμανία, με το ποσοστό των ΗΠΑ να περιορίζεται στο 14% και της Γαλλίας στο 10%.

 

Μείωση των εισαγωγών στην Ευρώπη

Την περίοδο 2012-2016, στην Ευρώπη συνολικά, οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μείωση κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Η Γηραιά Ήπειρος πλέον συνεισφέρει μόνο το 11% των παγκόσμιων εισαγωγών. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κυριότερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη, παρά την μείωση 22% που κατέγραψε.
Μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς τις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν οι ΗΠΑ με 32% και ακολουθούν Γερμανία με 14% και Ρωσία με 13%.
Πού "πουλάνε" Αμερική και Ρωσία:

 

Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που έχουν εμπλακεί στην σύγκρουση στην Υεμένη, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως για την πενταετία 2012-2016. Στην έκτη θέση η γειτονική μας Τουρκία.
Ενδεικτικός, ο παρακάτω χάρτης:

  Το 13% των παγκόσμιων εισαγωγών καταγράφεται στην Ινδία με τον όγκο τους παρουσιάζει αύξηση κατά 43% σε σχέση με την περίοδο 2007-2011. Κράτη της Μέσης Ανατολής έκαναν την τελευταία δεκαετία μαζικές αγορές όπλων όπως για παράδειγμα η προαναφερθείσα Σαουδική Αραβία που ήταν δεύτερη πίσω απ' την Ινδία στο διάστημα μεταξύ 2012-2016, αυξάνοντας κατά 212% τις αγορές όπλων έναντι της αμέσως προηγούμενης πενταετίας, ενώ το Κατάρ αύξησε κατά 245% τις αγορές.
Οι πωλήσεις όπλων καταγράφουν εκρηκτική αύξηση σε Ασία- Ωκεανία (αποτελούν το 43% των παγκόσμιων εισαγωγών) και την Μέση Ανατολή (29%). Στην Κίνα οι εισαγωγές όπλων παρουσιάζουν κάμψη κυρίως λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής.
Παρόλα αυτά, το Πεκίνο παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως. Παράλληλα, έχει μετατραπεί και σε έναν από τους κυριότερους εξαγωγείς, προμηθεύοντας όπλα μεταξύ άλλων σε Αλγερία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Ωστόσο, το ποσοστό της Κίνας παραμένει ακόμα χαμηλό σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ρωσία που καταλαμβάνουν το 33% και το 23% της παγκόσμιας αγοράς αντίστοιχα.
Την πρώτη πεντάδα στη λίστα με τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων συμπληρώνουν Γαλλία και Γερμανία. Ωστόσο, οι πωλήσεις γερμανικών όπλων υπέστησαν καθίζηση της τάξης του 36% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ολόκληρη η έκθεση εδώ
(Με πληροφορίες από SIPRI, Euronews)
news247.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading