Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Χάρτης: Σε ποιες χώρες του πλανήτη είναι νόμιμη η πορνεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τι ισχύει για την πορνεία σε κάθε χώρα του πλανήτη. Σε ποιες χώρες είναι νόμιμοι οι οίκοι ανοχής, που ελέγχονται, τι ισχύει για τη χώρα μας (Pics)
Adtech Ad
Οι νόμοι σχετικά με το πλαίσιο της ασκούμενης πορνείας σε κάθε χώρα του πλανήτη, είναι διαφορετικοί και ποικίλουν.
Στην Ολλανδία το αρχαιότερο επάγγελμα στον πλανήτη έγινε νόμιμο το 2000. Στη Λετονία, η πορνεία είναι νομικά κατοχυρωμένη, ωστόσο η ιδιοκτησία οίκου ανοχής ή η μαστροπεία, απαγορεύονται.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν χάρτη που απεικονίζει το τι ισχύει σε όλο τον πλανήτη. Η εικονογράφηση, από τον Independent.
Με κόκκινο: Οι χώρες όπου απαγορεύεται εντελώς η πορνεία.
Με κίτρινο: Η πορνεία είναι μερικώς νόμιμη μιας και οι οίκοι ανοχής είναι παράνομοι.
Με μπλε: Η πορνεία είναι νόμιμη και το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτή, πλήρως ρυθμισμένο.

 
 
  Όπως καταγράφεται, σε λίγες χώρες της Γης η έμμισθη εργασία στην "παροχή ερωτικών υπηρεσιών" αλλά και η κατοχή - ιδιοκτησία οίκων ανοχής είναι νόμιμες πράξεις. Στην Τουρκία το επάγγελμα είναι νομικά ρυθμισμένο, ωστόσο το να βγάλει κανείς σχετική άδεια είναι ιδιαιτέρως δύσκολο. 
Η Γερμανία έθεσε νόμους γύρω από την πορνεία το 2002, στήνοντας έτσι μια βιομηχανία που αποφέρει 16 δισ ευρώ τον χρόνο. Οι "εργάτριες του σεξ" στην Γερμανία μπορούν να έχουν σύνταξη και να απολαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.
Η πορνεία προβλέπεται πλήρως από τον νόμο και επιτρέπεται σε Ελβετία, Αυστρία και Ουγγαρία, μεταξύ άλλων. Για μια σειρά από άλλες χώρες, οι νόμοι είναι πιο ασαφείς.
Η πορνεία στη Γαλλία ήταν νόμιμη μέχρι τον Απρίλιο του 2016 όταν και ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τον περιορισμό του επαγγέλματος. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, υπάρχει δίωξη για τους πελάτες, αν συλληφθούν να πληρώνουν για σεξ. Η "προσέλκυση πελατών" είναι νόμιμη, αλλά η μαστροπεία και η ιδιοκτησία οίκων, είναι εκτός νόμου.
Στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, οι ιερόδουλες δεν είναι παράνομες, αλλά ισχύει ό,τι και για τη Γαλλία. Το ίδιο ισχύει και για τη Σουηδία. Οι εκδιδόμενες δεν διαπράττουν έγκλημα, ενώ οι άνδρες που πηγαίνουν μαζί τους είναι παράνομοι εφόσον τις πληρώνουν.
Η Νεβάδα είναι η μόνη πολιτεία που επιτρέπει την πορνεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μόνο οι πόλεις με πληθυσμό κάτω από 700.000 επιτρέπεται να χορηγήσουν άδεια σε οίκους ανοχής.
Στην Ιαπωνία τα πορνεία μπορεί χαρακτηρίζονται ως παράνομα, υπάρχουν όμως οι γκέισες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά "τρικ" της χώρας.
Στην Tijuana η πλειονότητα των τουριστών είναι άνδρες, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς διαθέτει τα περισσότερα πορνεία που είναι συγκεντρωμένα στο Μεξικό.

Τι ισχύει για τη χώρα μας

Στην Ελλάδα το επάγγελμα των εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων έχει απελευθερωθεί.
Σύμφωνα με το ν. 2734/1999 το εκδιδόμενο με αμοιβή πρόσωπο υποχρεούται να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, που εκδίδεται, ύστερα από αίτηση του, από τον Περιφερειάρχη του τόπου κατοικίας του. Το πιστοποιητικό αυτό ισχύει για χρονικό διάστημα τριών ετών για την περιοχή της οικείας Περιφέρειας και στους κατόχους του εν λόγω πιστοποιητικού, με μέριμνα της αρμόδιας Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, χορηγείται υποχρεωτικά βιβλιάριο υγείας εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
β. Είναι άγαμο ή τελεί σε χηρεία ή είναι διαζευγμένο.
γ. Δεν πάσχει από σεξουαλικός μεταδιδόμενη ή άλλη μολυσματική νόσο.
δ. Δεν πάσχει από οποιοσδήποτε μορφής ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ε. Δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για ανθρωποκτονία από πρόθεση (άρθρο 299 Π.Κ.), αποπλάνηση παιδιών (άρθρο 339 Π.Κ.), μαστροπεία (άρθρο 349 Π.Κ.), σωματεμπορία (άρθρο 350 Π.Κ.), ληστεία (άρθρο 380 Π.Κ.) και εκβίαση (άρθρο 385 Π.Κ.), καθώς και για παράβαση των διατάξεων των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.
Η προαγωγή στην πορνεία αποτελεί έγκλημα και ονομάζεται "μαστροπεία". Σύμφωνα με το άρθρο 349 του Ποινικού Κώδικα: "παρ. 3: Όποιος κατ' επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει στην πορνεία γυναίκες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δεκαοκτώ μηνών και με χρηματική ποινή." Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα, είναι παράνομη η ασέλγεια παρά φύση, δηλαδή η πορνεία μεταξύ ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, ο Ποινικός Κώδικας αναφέρει: "παρ. 1: Η παρα φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε: α) με κατάχρηση μίας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία. β) απο ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νέοτερου από δεκαεπτά ετών ή απο κερδοσκοπία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. παρ. 2: Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος ασκεί την ασέλγεια της παρ. 1 κατ' επάγγελμα."
Τη γνωμοδότηση 15/2016 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μπορείτε να βρείτε εδώ.
news247.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading