Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Οι μυστηριώδεις πόλεις που κρύβονται στα έγκατα της γης

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ολόκληρες πολιτείες, μυστηριώδεις και εντυπωσιακές, κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της γης, ορισμένες από τις οποίες μετρούν πολλούς αιώνες ζωής. Ολόκληρα συμπλέγματα από σήραγγες και χώρους που κατά διαστήματα φιλοξένησαν χιλιάδες ανθρώπους, λειτουργώντας ως καταφύγια σε περιόδους πολέμου και εισβολών, αλλά και ως χώροι λατρείας.
Ορισμένοι από τους υπόγειους αυτούς οικισμούς περιλάμβαναν σχολεία, εκκλησίες, πηγάδια. Οι οικισμοί αυτοί -άλλοι χρονολογούνται από την αρχαιότητα ακόμη και άλλοι πιο σύγχρονοι- εντοπίζονται σε περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο…

Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

erppol2
Το ηφαιστειακό τοπίο της περιοχής της Καππαδοκίας κρύβει αρκετές υπόγειες πόλεις, αλλά καμία δεν είναι ίσως τόσο αχανής και εντυπωσιακή όσο το Ντερινκουγιού. Το λαβυρινθώδες σύμπλεγμα χρονολογείται από τον 8ο περίπου αιώνα π.Χ. και πιθανολογείται πως χτίστηκε για να λειτουργήσει ως καταφύγιο σε περιόδους πολέμου και εισβολών.
Το 18 επιπέδων εσωτερικό του αποτελούσε μια αυτάρκη μητρόπολη που περιλάμβανε μηχανισμούς εξαερισμού, πηγάδια, κουζίνες, σχολικές αίθουσες, ελαιοτριβεία, λουτρά, οινοποιείο και χώρους στέγασης για περίπου 20.000 ανθρώπους.
Όταν υπήρχε κίνδυνος επίθεσης, κάθε επίπεδο της πόλης σφραγιζόταν με μονολιθικές πέτρινες πόρτες. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως οι Χετταίοι ή οι Φρύγες ήταν ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές του Ντερινκουγιού, το οποίο κατέλαβαν αργότερα και επέκτειναν άλλες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών της Βυζαντινής εποχής, οι οποίοι άφησαν πίσω τους μια συλλογή από τοιχογραφίες και παρεκκλήσια. Παρά τη μακρά ιστορία της, η πόλη επανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960, όταν ένας ντόπιος έπεσε πάνω σε κάποια τούνελ στην προσπάθειά του να ανακαινίσει το σπίτι του.

Το καταφύγιο των 300 δωματίων στη βόρεια Γαλλία

Naours
Ένα κρυφό δίκτυο σηράγγων μήκους πάνω από τριών χιλιομέτρων, με 300 δωμάτια, όλα κρυμμένα λίγες δεκάδες μέτρα κάτω από ένα δασώδες οροπέδιο. Πρόκειται για την υπόγεια πόλη Νάουρς (Naours) στη βόρεια Γαλλία, η οποία άρχισε να αποκτά ζωή γύρω στον 3ο αιώνα μ.Χ. ως τμήμα ενός ρωμαϊκού λατομείου. Αργότερα, όταν οι ντόπιοι άρχισαν να τη χρησιμοποιούν ως κρυψώνα σε περιόδους πολέμων και εισβολών στη διάρκεια του Μεσαίωνα, επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε ένα υπόγειο χωριό.
Naours1
Στο απόγειό της, διέθετε αρκετό χώρο για να στεγάσει 3.000 ανθρώπους και περιλάμβανε παρεκκλήσια, στάβλους, πηγάδια και φούρνους. Οι σπηλιές της Νάουρς σφραγίστηκαν για δεκαετίες για να ξανανοίξουν τον 19ο αιώνα ως τουριστικό αξιοθέατο. Έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς ως αξιοθέατα στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περισσότερα από 2.000 γκράφιτι που άφησαν πίσω τους οι δυνάμεις των Συμμάχων, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν στη μάχη του Σομμ.

Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

H Συνέχεια εδώ: newsbeast.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading