Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Γιατί όσοι βρίζουν είναι πιο έξυπνοι και υγιείς

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Είσαι άτομο που όταν του συμβεί μία αναποδιά θέλει να εκφραστεί ελεύθερα, ξεστομώντας κάποιες λίγο απρεπείς εκφράσεις, αλλά το αποφεύγεις «πνίγοντας» μέσα σου όσα θέλεις να πεις;
Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης έρχεται να «μπερδέψει» λίγο ακόμη το τοπίο, λέγοντας πως όσοι συνηθίζουν να λένε απρεπείς εκφράσεις περισσότερο από άλλους είναι εν τέλει πιο έξυπνοι, αστείοι και δεν έχουν τόσα προβλήματα υγείας.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά από τα χίλια άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα, όσοι είχαν «διευρυμένο λεξιλόγιο» είχαν και υψηλότερο IQ.
Εκτός αυτού, οι ειδικοί ανέφεραν πως παρ΄όλο που βγάζουν το αντίθετο, οι άνθρωποι που βρίζουν πιο εύκολα έχουν πιο εμπλουτισμένο λεξιλόγιο από άλλους που το αποφεύγουν.
Μάλιστα, όσοι τείνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, χωρίς δεύτερες σκέψεις δεν αγχώνονται εύκολα, δεν έχουν στρες και ακόμη και όταν νευριάζουν (επειδή ακριβώς ξεσπούν) ηρεμούν και πιο γρήγορα.
Ωστόσο, τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν είναι και τόσο περίεργες στο εξωτερικό, καθώς από τους 1,512 συμμετέχοντες το 40% των γυναικών και το 47% των ανδρών, τις βρίσκουν φυσιολογικές.
Τα περίεργα,όμως, σχετικά με αυτή την κακή συνήθεια δεν σταματούν εδώ, καθώς μία άλλη έρευνα από το Ινστιτούτο NeuroReport δημοσίευσε μία επιστημονική εξήγηση στην οποία αναφέρεται πως όταν κάποιον νιώθει πόνο, το να μιλάει «βρώμικα» μπορεί να λειτουργήσει ως ένα φυσικό παυσίπονο, καθώς γίνεται πιο ανθεκτικός στο πόνο.
Και όσοι πιστεύουν πως το να καταριέται κάποιος σχετίζεται άμεσα με την βία, οι ειδικοί επισημαίνουν πως όσοι λένε «κακίες» σε λογικά πλαίσια δεν φανερώνουν τόσο την «σκοτεινή» πλευρά τους, καθώς έτσι θεωρούν πως «τιμωρούν» τον άλλον και όχι με πιο ακραίο τρόπο.
Τέλος, ο ψυχολόγος Τιμοθι Τζέι αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο «Γιατί να βρίζουμε» πως μία από τις θετικές πλευρές του να μιλάμε απρεπώς είναι πως έτσι αντικαθιστάτε η πρωτόγονη φυσική αντίδραση.
Να και κάτι που δεν περιμέναμε....
bovary.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading