Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: τα σχολεία της πόλης στο Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA»

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της Helmepa με το Δήμο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα με την Αντιδημαρχεία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του, το Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» προωθείται σε σχολεία της πόλης με έμφαση σε συγκεκριμένες εθελοντικές δράσεις, όπως φαίνεται και στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


Πρόσκληση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), για τη θάλασσα, απευθύνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης προς όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.


Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το θαλάσσιο κόσμο, την ενδυνάμωση της σχέσης πολίτη- θάλασσα και την ανάληψη δράσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Στο πλαίσιο αυτό μέσω του προγράμματος δίνεται κάθε χρόνο η δυνατότητα σε 4.000 μαθητές, ηλικίας 5-13 ετών, από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν εθελοντικά να γνωρίσουν το φυσικό -κυρίως το παράκτιο και θαλάσσιο- περιβάλλον της Ελλάδας, καθώς επίσης τους τρόπους προστασίας του, μέσα από το Σχέδιο Δράσης του.


Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» λειτούργησε για πρώτη φορά το 1993, με αφορμή τις προτάσεις 150.000 μαθητών που επισκέφτηκαν τις περιβαλλοντικές Εκθέσεις της HELMEPA στο διάστημα 1983 – 1992 και την επιθυμία τους να έχουν ένα βήμα μέσω του οποίου θα μπορούσαν να εκφράζουν τις ιδέες, αλλά και τις ανησυχίες τους για θέματα που αφορούν το περιβάλλον.


Το ανανεωμένο Σχέδιο Δράσης του σχολικού έτους 2012-2013 προτείνει 30 δραστηριότητες χωρισμένες στις ενότητες:


*Δραστηριοποιούμαι για το περιβάλλον στο σχολείο

*Δραστηριοποιούμαι για το περιβάλλον εκτός σχολείου

*Παίζω και ερευνώ

*Μαθαίνω για τα πλοία και τη Ναυτιλία


Ενημερωτικό υλικό για το σχέδιο δράσης, τις δραστηριότητες των παιδιών καθώς και διάφορα στοιχεία που αφορούν στο πρόγραμμα θα αποστέλλονται στις ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή. Στον διαγωνισμό ζωγραφικής που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα με θέμα σχετικό με το περιβάλλον, το πρώτο βραβείο θα είναι η εκτύπωσή του σε αφίσα με τα ονόματα των μελών της ομάδας και του εκπαιδευτικού.


Παράλληλα, στα σχολεία που θα συμμετέχουν δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουν ορισμένες δραστηριότητες, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως είναι:


*ο καθαρισμός και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου «Κελλάριος Όρμος»


*η δημιουργία ομάδων «μικρών επιστημόνων», με συμμετοχή σε παιχνίδια γνώσεων, παρακολούθηση και παρατήρηση θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πεδίο, ενημερωτικές επισκέψεις ειδικών επιστημόνων, ενεργή συμμετοχή στην παρακολούθηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης


*εκπαιδευτικές εξορμήσεις στο πεδίο της συνδρομής στην ανακύκλωση ρύπων που καταλήγουν στη θάλασσα


*εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις και επεμβάσεις, από και προς το σχολείο και


*η ανάδειξη της δουλειάς των παιδιών και βράβευση κατά το ετήσιο Greenparty του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να σταλεί στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310566415 και στο email ptsimeni@gmail.com.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Παιδικής HELMEPA, www.helmepajunior.gr όπου υπάρχει και η Αίτηση Συμμετοχής (http://www.helmepajunior.gr/form.php) ή να επικοινωνούν με τα γραφεία της «HELMEPA»: τηλ 210-9343088 και e-mail helmepajunior@helmepajunior.gr.


Προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων έως και τις 31 Ιανουαρίου 2013.




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading