Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Σμήνος γαλαξιών σε απόσταση 12,72 δισ. ετών φωτός από τη Γη

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Είναι το πιο μακρινό, στον χώρο και το χρόνο, που έχει ποτέ ανακαλυφθεί






Ενα σμήνος γαλαξιών, σε απόσταση 12,72 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη ανακάλυψαν Ιάπωνες αστρονόμοι. Όπως ανακοίνωσαν, είναι το πιο μακρινό, στον χώρο και το χρόνο, που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Προωθημένων Σπουδών και του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, με τη χρήση του ισχυρού επίγειου τηλεσκοπίου Σουμπαρού στη Χαβάη.



Οι αστρονόμοι, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό αστροφυσικής "Astrophysical Journal", «διείσδυσαν» στο απώτατο παρελθόν, σε μια εποχή περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά την αρχική «έκρηξη» της δημιουργίας του σύμπαντος (Μπιγκ Μπανγκ).



Όπως ανέφεραν, η ανακάλυψή τους δείχνει ότι ήδη από τα πρώιμα στάδια του σύμπαντος, όταν δεν είχε κλείσει καν το πρώτο δισεκατομμύριο της σημερινής ηλικίας του (περίπου 13,7 δισ. έτη), ένα σμήνος γαλαξιών είχε προλάβει κιόλας να σχηματισθεί. Αυτό το πρώιμο γαλαξιακό «πρώτο-σμήνος» θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη διαχρονική εξέλιξη της δομής του σύμπαντος και ειδικότερα την εξέλιξη των γαλαξιών.



Στο παρελθόν ερευνητές, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» της NASA, είχαν ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός πιθανού σμήνους γαλαξιών ακόμα πιο μακριά από τη Γη, περίπου στα 13,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός, όμως εκείνη η ανακάλυψη δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές.



Πηγή




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading